P2P bildelning

Vi har träffat Joel Bladh som delar sin Mitsubishi Outlander söder om Stockholm. Joel har också under sina pappaledigheter börjat en ny karriär som författare och föreläsare inom familje-ekonomi. Läs mer om Joels bok och hans övriga arbete här. Som aktiv delare på SnappCar har han bra erfarenhet och tips för dig som funderar på att dela din bil för första gången.

Vad är det viktigaste att tänka på som bilägare för att bildelningsupplevelsen ska vara bra?

När någon hyr för första gången är det bra att hjälpa till lite extra och vara så informativ man bara kan. Kommunikation är a och o. Jag brukar använda meddelandefunktionen flitigt i appen innan uthyrning och där frågar jag om vilka behov som kan finnas, till exempel om dragkrok ska vara monterad, om bilbarnstolar ska vara kvar eller tas ur, om extrasäten i skuffen ska fällas upp. Jag brukar också erbjuda mig att hämta upp den som hyr vid sitt hem för att underlätta uthyrningen ännu mer. Då kan man åka till närmsta mack och tanka upp bilen gemensamt. Då har man också en bra möjlighet att visa den som hyr praktiska saker som på vilken sida tanklocket sitter och hur man får upp det, standardreglage, hur man justerar sätet och så vidare.

Man får tänka lite som att du är säljaren och den som hyr är kunden som, om de blir nöjda, förhoppningsvis blir en återkommande kund till dig.

Har du några tips till de som t.ex. hyr privat första gången, för att de ska vara nöjda?

Våga testa, det är ofta mycket smidigare (och billigare) än att ta sig till en vanlig uthyrare (särskilt om du hyr av en som mig som kan köra hem bilen åt dig!). Eftersom anledningen till att hyra bil varierar så handlar det främst om att hitta rätt bil för ändamålet på en plats så nära hemmet som möjligt. Så försök att vara ute i någorlunda god tid, då är det lättare att finna rätt bil. Förvänta dig också en god kommunikation och ställ hellre en fråga för mycket än för lite. Jag har till exempel listat tillåten totalvikt och släpvikt som en extra information för de som ska hyra släp och köra något till återvinningen. Glöm inte heller att ge ärlig feedback efteråt eftersom det hjälper till att höja nivån på plattformen.

Finns det något du tycker samhället (kommuner, städer och andra) kan göra för att premiera eller förenkla delning av varor?

Jag tycker verkligen att delningsekonomin skulle premieras mer än den gör idag. Nu drivs den främst av engagerade eldsjälar men hela samhället behöver utnyttja den i större grad. Inför alla de utmaningar som vi har framför oss kring vår planets hälsa så fyller delningsekonomi mellan både företag och privatpersoner en viktig roll för att minska resursslöseriet. Att en bil står cirka 90% av tiden är helt enkelt inte okej och tills vi har mer smarta självkörande bilar är samnyttjande ett perfekt steg på vägen.

Jag önskar därför att ett hyr-avdrag likt rut- och rot-avdrag införs för att skynda på utvecklingen. Då kan de som väljer att hyra framför att äga få en liten positiv morot för att göra så. Kommuner borde informera mer om möjligheten och kanske införa ”prova-på-kampanjer”. Att träffa någon i sin närhet och samnyttja en sak ger utöver de uppenbara miljöfördelarna även ett viktigt socialt utbyte. Det ökar tilliten, grannsamverkan och ger positivt energi mellan medborgarna. Kanske får du till och med en ny vän på köpet!     

Jag tycker också att skattereglerna för privat uthyrning och delningsekonomi borde tydliggöras och premieras med ett större schablonavdrag för alla typer av varor/tjänster likt den subvention som uthyrning av bostad har (40 000 kronors schablonavdrag). Kanske kunde det utvidgas till att gälla fler sorters uthyrning? Det slitage som uppstår ska man ju få betalt för genom hyran men jag tror tyvärr att många helt enkelt drar sig för att hyra ut då man inte vet hur det ska redovisas och risk för ett krångligt efterföljande pappersarbete i deklarationen. Jag tror faktiskt att skatteinkomsterna skulle öka om man gjorde det enklare vilket också vore bra för att synliggöra denna del av samhällsekonomin.

Att hyra och hyra ut måste nyttjas av fler för att få till ett effektivare resursutnyttjande så att den onödiga konsumtionen kan minska!

Se Joel’s bil här