Beskattning av bildelning räknas in under inkomst av kapital i din deklaration. Det är samma inkomstslag som intäkter från uthyrning av stuga, husvagn eller båt. Generellt är skatten på inkomst av kapital 30%, dock finns det undantag och avdrag för olika typer av inkomster. Rent praktiskt så redovisar du själv dina intäkter för inkomst av kapital varav 30% dras av.

I fallet bildelning så gäller samma sak, men sommaren 2018 valde Skatteverket att förtydliga sin text för vad som gäller bildelning. Det var ett resultat av ett policylabb där bl.a. Skatteverket, Transportstyrelsen, SnappCar och transportforskningsinstitutet RISE höll i. Klicka här för att läsa mer.

Skatteverket har nu laggt upp förtydligande exempel och framförallt gått ut med att privata bilar som delas får göra ett avdrag per mil på 9kr, som räknas som en kostnad. För att deklarera din intält så summerar du hur mycket du har fått på kontot från SnappCar (intäkt – avgifter) för att ha delat din bil. Sedan drar du av din kostnad för bildelningen (antal mil delade gånger 9kr) och då har du kvar din intäkt som du skattas på.

Läs Skatteverkets skrivelse och exempel på hur bildelning ska redovisas här.

Skatteverket utgår från att avdraget för 9kr mil generellt täcker för avskrivning och slitage, dock kan det göras avdrag för andra merutgifter man kan ha haft för bildelning om man har en kostnad som man endast har behövt ta pga. bildelning.

Är du bilägare på Snappcar så har du överblick över dina intäkter i appen, men överblicken på körda kilometer är inte så bra så därför gör vi individuella utskick till bilägare i mars där detta är summerat. Har du frågor redan nu är det bara att höra av dig så kan vi räkna ihop åt dig snabbt. Vi hjälper gärna med andra frågor om hur du deklarerar men bäst är att alltid höra av dig till Skatteverket direkt för att höra från källan.

Är det tillåtet att dela sin bil och när blir det momspliktigt?

Ja, det är tillåtet att dela sin bil privat. Vi har hjälpt privatpersoner dela bil sedan 2012 och Snappcar har tillstånd via Transportstyrelsen att förmedla åt privatpersoner.

Snappcar är dock endast till för privatpersoner som delar bil. Så fort en bilägare bedriver näringsverksamhet måste intäkter momsas istället för skattas privat, bilägaren måste vara en registrerad biluthyrare och bilen får inte delas på SnappCar.

Var gränsen går för momspliktig verksamhet är inte strikt satt vid ett särkilt belopp. Skatteverket skriver så här:

En ekonomisk verksamhet kännetecknas av att den ska bedrivas självständigt med ett kontinuerligt och frekvent tillhandahållande av varor eller tjänster mot betalning.

Vi på Snappcar har ännu inte varit med om någon bilägare som har blivit momsskyldig istället för skattskyldig efter att ha delat sin bil. Vi tror att det framförallt har att göra med att det inte är lika ”lönsamt” att dela sin bil som t.ex. lägenheter där den betydligt större belopp är i omlopp. Vill du tjäna pengar och optimera din bildelning är det helt enkelt klokare att starta en en firma och hyra ut ett par bilar. I vår marknadsföring pratar vi därför istället om att dra ner bilens månadskostnader som i regel ligger mellan 3000-6000kr.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

KATEGORI

Om Snappcar