Vintern verkar börja tidigt i år och på flera håll i landet ligger ett snötäcke på marken. Men är din bil redo för vinterförhållanden?

Läs igenom vår checklista och se till att bilen är redo för vinterväglaget så att du och din eventuella hyrestagare känner sig trygg ute på vägarna.

Vinterdäck

En av de mest uppenbara sakerna man måste tänka på är att sätta på vinterdäck. När det gäller vinterdäck finns det mycket regler. Enligt transportstyrelsen måste man ha vinterdäck på bilen mellan den 1:a december och den 31:a mars. Glöm inte heller att kontrollera däckens mönsterdjup. Är de för slitna är det kanske dags att köpa nya! Djupet ska vara minst 3mm.

”Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S (mud and snow)”. – transportstyrelsen.se

Vätskor

Kontrollera och fyll på frostskydd i spolarvätskan. Den vanliga vätskan fryser vid tempraturer under 0 grader och under vintern blir vidrutan extra smutsig.

Batteriet är också viktigt att kontrollera inför vintern. Det laddar ur snabbare när det är kallt. I förebyggande syfte kan man kontrollera att batterivattnet täcker cellerna och att batteriet är rent. Är du osäker på batteriets skick kan det vara smart att byta ut det innan vintern drar igång på riktigt.

Lampor

Eftersom att dagarna blir kortare är det extra viktigt att ha bra lampor på bilen. Både utvändigt och invändigt. Gamla lampor kan vara extra känsliga för de kraftiga tempraturskillnaderna. Detta kan leda till farliga situationer för dig eller för hyrestagaren. Kolla alltid så lamporna är OK innan du hyr ut bilen, speciellt nu när vintern är på väg och många vill resa långa sträckor upp till fjällen.

Lås & Dörrar

En av de mest frustrerande sakerna som bilägare på vintern är när låsen fryser igen. Alla har vi varit där, man står och rycker i dörren men ingenting händer. Det går dock att förebygga detta genom att, innan kylan sätter i, spraya lås med låsolja och dörrarlisterna kan behandlas med silikonspray. Se till att de är torra innan du börjar!

Bonustips!

Ett smart knep är att ha med en glasslåda eller en pet-flaska med grus i bilen. Gruset kan man strö ut bakom däcken för att få bättre grepp om bilen stått parkerad över natten och väglaget blivit halt. Det kan också hjälpa om man kört fast!

Tillgänglighetskalendern

Glöm inte att uppdatera din tillgänglighetskalender. Under vintern är det vanligt att hyra bil lite längre då många åker upp till fjällen. Det kan vara smart att uppdatera sin tillgänlighetskalender redan nu så hyrestagarna vet när de kan hyra bilen.

Maila oss gärna på support@snappcar.se om du har några egna tips att dela mig dig av!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

KATEGORI

Om Snappcar